25-07-2018 - 14:02
Motor Accu's voor Dummy's

Jij wilt je caferacer natuurlijk zo licht mogelijk maken, maar wat nou als het (te) grote subframe er af slijpen niet genoeg is? Dan kun je altijd jouw accu nog vervangen voor een veel kleinere, lichtere en krachtigere lithium accu!

 

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een lithium accu?

Wanneer je een nieuwe accu aan wilt gaan schaffen zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen om tot de juiste acca voor jouw motor te komen.

kijk aller eerst naar wat voor een accu er nu in jouw motor zit, dit is namelijk een maat staaf voor jouw volgende accu. Let hierbij wel op dat het nog de originele of een vervangende accu hiervan is(dit is te zien aan wanneer deze bijvoorbeeld perfect in de originele accu bak past.)

Dit zou bijvoorbeeld zomaar een "Yuasa YB14-B2 accu" kunnen zijn voor bijvoorbeeld een Honda CB750.

De belangrijke informatie hierin zit hem voornamelijk in het eerst genoemde nummer "14" dit geeft namelijk de sterkte van de accu aan.

Wanneer dit het geval kun je vervolgens in onze lijst met accu's verschillende vergelijkbare accu's vinden waarin dit zelfde nummer terug komt.

bijvoorbeeld een JMT LITHIUM ACCU YTX14H-FPof een SHIDO YTX14AHL-BS LITHIUM ION ACCU 240CCA

Deze beide accu's zouden in dit geval perfect zijn voor de desbetreffende motor. Het verschil zit hem hier dan verder voornamelijk in de afmetingen van de accu.

Tip!:Zorg er voor dat je de plek voor je accu niet eerder pas hebt gemaakt op de accu voordat je zeker weet dat je de juiste actie hebt gekozen.

 

In gebruik nemen van jouw nieuwe motor accu

Het is zover, je krijgt vandaag je nieuwe accu binnen en wil deze direct installeren om weer vol gas te kunnen gaan jagen met de racer! 

Voordat je dit doet zijn er echter wel een paar punten waar je rekening mee moet houden.

Aller eerst is het belangrijk dat jouw accu voldoende is opgeladen en goed en stabiel is aangesloten in jouw motor. Sommige accu's worden geleverd met ophoog blokjes om ze alsnog te kunnen laten passen in bijvoorbeeld de originele accu bak.

Let bij het aansluiten vooral op de bekabeling van en naar jouw accu. oude bekabeling wil nog wel eens kwalen voor doen laten komen (denk aan een kapotte mantel waardoor je sluiting kan veroorzaken). Om er zeker van te zijn dat jou dit niet gaat overkomen kun je alles voor de zekerheid altijd nog even na meten met je multi meter.

 

Hoe laad je een lithium accu op?

Wat dit aan gaat werkt het met een lithium accu net even anders. Een lithium accu is alleen op te laden met behulp van een speciale lithium accu lader, deze laders zorgen ervoor dat jouw lithium accu met de exacte gevraagde hoeveelheid wordt bijgeladen en dat jouw accu extra lang mee gaat. Deze lader geeft dan vervolgens zelf aan wat de status er van is en of hij al vol zit.

Dit is de lader in kwestie: https://www.caferaceronderdelen.nl/optimate-lithium-accu-lader-08a-tm-470.html 

Gebruik je de motor de komende tijd niet meer? Dan kun je de accu het beste even aan de lader hangen. 

 

Gevoeligheden van een lithium accu

Een lithium accu is niet alleen veel kleiner en krachtiger dan een normale lood of gel accu maar ook een stukje gevoeliger.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw accu nooit volledig leeg raakt, hier kunnen lithium accu's niet goed tegen en zal de leeftijd van de accu zeer snel verkorten.

Leg de accu zodra je hem langere tijd niet gebruikt aan de lithium accu lader, deze onderhoud de accu perfect waardoor je nog langer kunt genieten van jouw accu.

 

Mocht je na het lezen van dit stuk nog vragen hebben kun je ons uiteraard altijd bereiken via info@caferaceronderdelen.nl of bellen naar 085-0606065.

 

 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter