06-06-2018 - 12:24
Wat is een Street Tracker?

Wat is een street tracker?

De mens en zijn motoren, deze zijn, zoals u weet, gevormd naar vele soorten en maten. Veel van deze ontwikkelingen zijn moderne varianten op de klassiekers, neem bijvoorbeeld de Street Tracker. Deze super gladde motoren zijn voortgevloeid uit de glorie dagen van de Flat Tracker Racers, aangevuld met kenmerken uit de Dirt Tracking, een geweldige combinatie welke ook nog eens straat legaal is! En wees eerlijk, of je hem nu DIY’t of dat je hem koopt, iedereen draait het hoofd naar jou toe!

 

De Eerste Street Trackers

Moderne Streek Trackers vinden hun roots in de legendarische AMA kampioenschappen waar Flat Trackers in de 1960s een van de meest populaire sporten in de V.S. werd. Deze namen vaak plaats op grote ovale racebanen, denk hierbij aan een paardenrenbaan. Alleen gingen de helden hier met 200+ km per uur, driftend en zij aan zij door de bochten. Deze races waren op volle lengte, half of kwart tracks. Legendes als Dick Mann en Kenny Roberts sloopte de banen overal en trokken de banen overvol mensen.

Street tracker

Deze legendes waren zo populair dat wanneer ze besloten ook met hun Flat Trackers op de weg te willen, al snel iedereen dit wilde. Dus, Flat Tracker, lampen er op, spiegeltje er op, claxon en een paar voor remmen en gassen met die hap. Zoals u zich kunt voorstellen is dit precies wat de fans gingen doen, en zo is een nieuwe branche geboren.

 

Factory Street Trackers

Vele producenten zijn niet ingehaakt op deze rage, vreemd, aangezien de opkomst voor de AMA kampioenschappen gigantisch waren! Harley Davindson heeft het wel geprobeerd, de maker van de XR1000, de straat legale variant op hun Flat Tracker de XR750, echter werd deze slecht verkocht en was hij reteduur. Na het valen van de XR1000 hebben ze het een herstart gegeven met de XR1200, deze is geproduceerd van 2009 tot 2013.

Street Tracker XR1200
De XR1200 van Harley-Davidson

De geruchten luiden dat ook Triumph zich aan het klaarstomen was voor het betreden van de mark, ze hebben in 2012 een trademark voor de naam Street Tracker aangevraagd in Engeland, echter is deze uitgebleven. Street Trackers is dus duidelijk iets waar grote merken op hebben geprobeerd te kapitaliseren, echter is het nooit uit de schoenen gekomen.. Tot nu toe. Wel zijn er uiteindelijk een hele reeks sub categorie uit ontstaan, kijk bijvoorbeeld eens naar Ducati met haar Scrambler en de Streetfighter.

 

Custom Street Trackers

Street Trackers zijn getypeerd door de brede stuurset matchend met de Flat Trackers om het evenwicht op de baan te behouden.  Vanaf het stuur beweeg je terug naar de brandstoftank. Een Street Tracker ziet er het beste uit met een kleinere tank. Het beste voorbeeld hiervan is te zien op DE Harley-Davidson XR750. De tank loopt mooi over in een smal zitje, alles natuurlijk om gewicht te besparen, als snelheid alles is op de AMA banen. Deze loopt weer over op een smal achter deel, net groot genoeg om het achterlicht op te monteren. 19 Inch banden voor en achter zijn te zien op de Street Trackers, vanuit orgine te zien met spike velgen om gewicht te besparen, als zijn andere opties naar eigen wens ook mogelijk.

Street Tracker Indian Scout Custom


Wanneer deze modificaties zijn gemaakt plaatsen sommige bouwers een kentekenplaat en vork beschermers, al kan dit een beetje veel zijn, als dit het idee dat je door de bagger bent wezen scheuren te veel kan maken.  De meest voorkomende motoren die worden gebruikt zijn de Yamaha XS650 en de Triumphs T100, en uiteraard, de Harley Davidson Sportster.

 

Ben je nu nog niet uitgelezen? Neem eens een kijkje op onze overige Blogs over de Street Trackers en Flat Trackers.

 

 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter